Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa
Składniki:
- ½ kg kalafiora (1 kalafior),
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1 ¾ l wody,
- ¼ l mleka,
- 2 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól,
- 1 – 2 żółtka (surowe),
- 1 łyżka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar.
- Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
- Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości.
- Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego mleka.
- Zagotować.
- Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.
- Zupę kalafiorową można również przyrządzić na wywarze z kości.
- Zamiast mąką z mlekiem, można podprawiać zupę zasmażką lub śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]