Zupa z drobiu la Reine
Zupa z Drobiu â la Reine
Przygotowanie:
- Ugotować rosół zwykłym sposobem z kury z dodaniem kości wołowych.
- Gotować tak długo, aż mięso odejdzie od kości. Potem poobierać je i posiekać.
- Osobno rozgotować miękko ¼ funta ryżu sparzonego przedtem, utłuc w moździerzu z mięsem kury, przefasować przez sito przelewając rosołem, a w końcu przetarte zaprawić trzema żółtkami utartymi z łyżką młodego masła, uważając, aby się nie zważyły i zaciągnąć rosół na wolnym ogniu.
- Podaje się do tej zupy grzanki lub knedelki z drobiu.
Zupa z Drobiu â la Reine Innym Sposobem
Przygotowanie:
- Ugotować rosół z kury zwyczajnym sposobem, pierś pokrajać w podłużne kawałki, resztę mięsa zemleć na maszynce lub w donicy, przetrzeć przez sitko z ugotowanym na miękko ryżem, rozrzedzić rosołem od kury, zaprawić śmietaną i zagotować.
- Jeżeli zupa z drobiu nie dość zawiesista, dobrać do śmietany trochę mąki. Lejąc ją do wazy, można wbić dwa żółtka.
- Poprzednio włożyć do wazy mięso z piersi pokrajane w kostki i krajaną w maśle obrumienioną bułkę.
- Ten sam rosół można zakleić perłową kaszą, a w miejsce śmietany wziąć kieliszek madery.
To przepisy z przedwojennej, wydanej 1932 roku książki „Kucharz Polski”
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]