Zupa z pieczarek
Zupa z pieczarek,
a konkretnie – kremowa zupa grzybowa. Łatwa w przygotowaniu, także smaczna, pożywna, przydatna na każdą okazję. Fajnie można ją udekorować przysmażonymi plasterkami pieczarek.
Składniki:
- 30 dag pieczarek,
- 40 dag kości,
- 15 dag włoszczyzny,
- 1½ l wody,
- ⅛ l śmietanki kremowej,
- 2 żółtka surowe,
- 2 dag masła,
- 1 – 2 dag mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić podobnie jak zupę kremową ze szparagów.
- Pieczarki zaś opłukać, przyciąć trzony, obrać ze skórki, poszatkować, ugotować w małej ilości wody z masłem.
- Następnie przepuścić przez maszynką do mięsa z gęstym sitkiem lub przez gęstą siatkę.
- Ostatecznie połączyć z przecedzonym wywarem, dalej przyrządzić jak zupę kremową ze szparagów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]