Zupa z raków
Przedstawiamy przepis: «Zupa z raków»
Składniki:
- 16 raków,
- 10 dag masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 1 l wywaru mięsnego,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
Zupa z raków – przygotowanie:
- Wrzucić raki na wrzącą, osoloną wodę, wpierw gotować przez kwadrans, odcedzić, ostudzić, obrać z mięsa kleszcze i odwłok, przełożyć do osobnego naczynia i zalać kilkoma łyżkami wywaru, aby nie obeschło.
- Skorupy pokruszyć i zetrzeć w moździerzu, następnie przesmażyć z masłem i rozgniecionym czosnkiem, aż masło będzie czerwone.
- Podsypać mąką, lekko odparować, następnie zalać bulionem.
- Gotować przez pół godziny, potem przecedzić.
- Żółtko utrzeć w miseczce z dodatkiem śmietany, zaprawić zupę, rozdzielić do przygotowanych talerzy.
- Na wierzchu ułożyć ugotowane raki, podsypać natką pietruszki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]