Befsztyk gospodarski (po polsku)
Befsztyk gospodarski (po polsku)
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości (krzyżowej),
- lub 1 kg antrykotu z kością,
- 6 dag tłuszczu,
- 2 dag masła,
- 8 – 10 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- 4 jaja,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry.
- Plastry pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą), lekko posiekać nożem.
- Ponakrawać na obwodzie, uformować z nich krążki o grubości 1 – 1,5 cm.
- Oprószyć mąką i bezpośrednio przed smażenie osolić.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki i zrumienić na części tłuszczu.
- Zrumienioną cebulę zdjąć z patelni, rozgrzać silnie resztę tłuszczu.
- Smażyć na silnym ogniu befsztyki po 3 – 4 minuty z każdej strony.
- Befsztyk gospodarski smażyć tak, aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a wewnątrz pozostały różowe.
- W czasie smażenia befsztyki nie powinny stykać się z sobą na patelni.
- Zrumienioną cebulę ułożyć z powrotem na patelni między befsztyki i razem z nimi dogrzać ją przez kilka minut w ciepłym piekarniku.
- Jednocześnie rozgrzać na dołkownicy masło i usmażyć cztery smażone jajka, które położyć na befsztykach.
Befsztyk gospodarski podać na patelni lub ułożony na półmisku, przybrać cebulą, podawać z ziemniakami pod dowolną postacią i jarzyną (fasola szparagowa, brukselka, kalafior i inne); można podawać również z sałatą lub inną surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]