Biszkopciki wyciskane
Biszkopciki wyciskane
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- ½ łyżki octu (6%),
- 3 dag skórki pomarańczowej,
- 4 duże jaja,
- ¼ paczki proszku spulchniającego,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- 2 dag masła do formy,
Przygotowanie:
- Jaja ucierać z cukrem (dodając je kolejno) tak długo, aż masa będzie bardzo pulchna równocześnie wsypując po trochu przesianą mąkę.
- Dodać ocet, wanilię, siekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
- Posmarować dokładnie szeroką, prostokątną blachę, oprószyć mąką.
- Ciasto włożyć do worka cukierniczego z końcówką o odpowiedniej wielkości.
- Wyciskać ciasto rysując na blasze małe krążki i zapełniając je ciastem na grubość 1 cm.
- Zamiast wyciskać można nakładać ciasto łyżką.
- Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 10 minut.
- Gdy ciastka lekko się zrumienią (na jasnozłoty kolor), biszkopciki wyciskane wyjąć, a gdy lekko ostygną zdejmować z blachy szerokim nożem.
- Te same ciastka można przyrządzać z jaj ubijanych na parze.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
