Biszkoptowe ciasto
Biszkoptowe ciasto.
Do wyrobu ciasta...

Do wyrobu biszkoptowego ciasta używa się:
- świeżych jaj,
- cukru grysikowego lub cukru-pudru,
- oraz dodatków sypkich tj. mąki pszennej, jednakże najlepszego gatunku,
- mąki ziemniaczanej,
- orzechów lub migdałów mielonych,
- wreszcie kakao lub chleba razowego.
Ciasto biszkoptowe sporządza się w następujący sposób:
- jaja umyć,
- mąkę przesiać,
- formę wpierw wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, pianę ubić, wyłożyć na żółtka na przemian, warstwami pianę i mąkę, wymieszać lekko łopatką i włożyć do formy, potem wyrównać powierzchnię.
Napełnianie formy...
Napełnianie formy, pieczenie ciasta.

- Forma powinna być napełniona do ¾ wysokości, gdyż ciasto silnie wyrasta i mogłoby się przelać przez brzegi formy. Wyrastanie i pulchność ciasta zależą mianowicie od dokładnego utarcia żółtek i starannego ubicia piany (należy na to zwrócić szczególną uwagę).
- Aby ciasto biszkoptowe się udało piekarnik powinien być odpowiednio nagrzewany. Ciasto powinno rosnąć w piekarniku równomiernie, niezbyt prędko, powierzchnia powinna ścinać się powoli, potem twardnieć i rumienić.
Ciasto biszkoptowe...
Ciasto podstawowe i “parzone”.

- Piekarnik należy nagrzewać powoli do temperatury 160°C. Ciasto do chwili wyrośnięcia należy ogrzewać od spodu, potem silnie od góry (z boku) w celu zrumienienia powierzchni.
- Aby biszkopt miał równą grubość ciasto trzeba umieścić w piekarniku dokładnie poziomo, w przeciwnym razie zlewa się ono w jedną stronę i placek po upieczeniu nie jest równy.
- Oprócz ciasta biszkoptowego podstawowego można sporządzić ciasto biszkoptowe „parzone”. Utarte z cukrem żółtka ubija się wówczas nad parą (Desery studzone i kremy) i dolewa wrzącą wodę, ciągle ubijając.
- Gęstniejącą masę zdejmuje się z pary i ubija do ostudzenia. Na zimną masę należy ułożyć warstwami na przemian pianę i mąkę, wymieszać składniki. Ciasto na koniec włożyć do formy i upiec.
- Można również sporządzać ciasto biszkoptowe stosując ubijanie jaj w całości z cukrem na parze. Po uzyskaniu puszystej masy zdejmuje się jaja z pary i ubija do zupełnego ostudzenia, po czym łączy się z sypkim dodatkiem.
- Z ciasta biszkoptowego sporządza się krążki tortów, krajanki, drobne ciasteczka oraz wyroby z dodatkiem bakalii.
- Stopień upieczenia poznaje się po tym, że wetknięta w ciasto drewniana szpilka jest po wyjęciu sucha, a ciasto odstaje od brzegów formy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
