Budyń z ryżu i grzybów
Budyń z Ryżu i Grzybów
Składniki:
- 30 dag ryżu,
- 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu,
- 4 jaja,
- 5 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag grzybów suszonych,
- 2 dag tartej bułki do formy,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
Przygotowanie:
- Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką (Ogólne wskazówki przyrządzania budyniów).
- Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować, odcedzić, posiekać.
- Ryż przebrać, dokładnie opłukać.
- Zagotować wodę zmieszaną z wywarem z grzybów, dodać sól, tłuszcz, na wrzący płyn wsypać ryż, zamieszać.
- Gotować powoli na brzegu płyty.
- Gdy płyn wsiąknie w ryż, wstawić do piekarnika lub ugotować na parze (Kasza jęczmienna sypka).
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor (3 dag).
- W misce utrzeć żółtka, dodać cebulę z tłuszczem, ryż, siekane grzybki, wszystkie składniki dokładnie utrzeć, osolić, wymieszać z pianą z białek.
- Masą napełnić ¾ formy budyniowej, zamknąć szczelnie, wstawić do garnka odpowiedniej wielkości z wrzącą wodą (w której ma być zanurzone ¾ formy).
- Przykryć pokrywą, gotować około 1 godziny.
- Wyparowaną wodę uzupełniać.
- Gdy budyń lekko zrumieni się na brzegu, okrążyć masę dookoła nożem, wyłożyć na półmisek.
- Budyń z ryżu i grzybów podawać z sosem grzybowym, z surówkami z warzyw.
- Zamiast grzybów suszonych można dać 25 dag grzybów świeżych, które należy oczyścić, pokroić, ugotować lub udusić z tłuszczem i cebulą (Sos grzybowy ze świeżych grzybów).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]