Chałka challah
Chałka (challah).
(Przepis według Anny Olson na 12 małych bułek drożdżowych)
Tradycyjnie, do naszej wigilijnej kolacji niezbędne jest podanie odpowiedniego pieczywa. Najlepiej w tym celu upiec domową chałkę, czyli drożdżową, plecioną w warkocz bułkę. Fajnie wyglądają też małe bułeczki, osobno podane każdemu gościowi.
Składniki:
- ¾ szklanki ciepłego mleka (40°C),
- 2¼ łyżeczki drożdży w proszku,
- ¼ szklanki cukru,
- ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- 3¼ szklanki mąki,
- 2 jaja i 1 żółtko,
- ½ łyżeczki soli,
Przygotowanie:
- Składniki ciasta najpierw wyrobić szybko mikserem przez około 3 minuty.
- Następnie wysmarować lekko olejem miskę, aby nasze ciasto się do niej nie przyklejało, przełożyć do niej ciasto i pozostawić na około 1½ godziny do wyrośnięcia.
- Później podzielić ciasto na 12 porcji, z każdej formować po 2 wałeczki.
- Z 2 wałeczków ciasta ułożonych na krzyż zaplatamy naszą chałkę.
- Bułki układamy na blaszce i pozostawiamy jeszcze na około ¾ godziny do wyrośnięcia.
- Posmarować je na koniec białkiem zmieszanym z odrobiną mleka, posypać makiem i sezamem.
- Piec przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]