Ciasto potrawyDania główneObiadWypiekane

Ciasta zapiekane

Ciasta zapiekane


Ciasto gotowane, jak kluski, łazanki, makaron, są składnikami zapiekanek. W zapiekankach łączy się ciasto gotowane z owocami, nadzieniem z mięsa, warzyw, sera, marmolady. Przyrządzając zapiekanki należy przygotować nadzienie, ugotować ciasto, następnie wymieszać je z nadzieniem lub przełożyć.

Zapiekankę można układać na półmiskach ogniotrwałych lub rondlach i zalewać śmietaną lub sosami, jak grzybowym, pomidorowym, beszamelowym. Tak przyrządzane zapiekanki można posypać tartym żółtym serem, albo też skropić masłem z tartą bułką i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Gdy powierzchnia zapiekanki lekko się zrumieni – jest gotowa. W ten sposób zapieka się pierogi z mięsem skropione bulionem, posypane tartym serem lub zalewane sosem grzybowym albo beszamelowym.

Ciasta zapiekane – zapiekanki podaje się z różnymi surówkami z warzyw.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x