Ciasta zapiekane
Ciasta zapiekane
Ciasto gotowane, jak kluski, łazanki, makaron, są składnikami zapiekanek. W zapiekankach łączy się ciasto gotowane z owocami, nadzieniem z mięsa, warzyw, sera, marmolady. Przyrządzając zapiekanki należy przygotować nadzienie, ugotować ciasto, następnie wymieszać je z nadzieniem lub przełożyć.
Zapiekankę można układać na półmiskach ogniotrwałych lub rondlach i zalewać śmietaną lub sosami, jak grzybowym, pomidorowym, beszamelowym. Tak przyrządzane zapiekanki można posypać tartym żółtym serem, albo też skropić masłem z tartą bułką i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Gdy powierzchnia zapiekanki lekko się zrumieni – jest gotowa. W ten sposób zapieka się pierogi z mięsem skropione bulionem, posypane tartym serem lub zalewane sosem grzybowym albo beszamelowym.
Ciasta zapiekane – zapiekanki podaje się z różnymi surówkami z warzyw.
