Ciasto drożdżowe świąteczne
Ciasto drożdżowe świąteczne
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru—pudru,
- 15 dag masła,2 jaja lub 1 jajo i 2 żółtka,
- ½ szklanki mleka,
- 4 dag drożdży,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
- Przyrządzamy je z
- 30 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru—pudru,
- 15 dag masła,
- 2 całych jaj (lub 1 jaja i z 2 żółtek),
- ½ szklanki mleka,
- 4 dag drożdży,
- i szczypty soli.
- Masło ucieramy z cukrem.
- Gdy jest dobrze utarte, dodajemy stopniowo jaja,
sól i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. - Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie, ręką wyrabiamy ciasto.
- Ciasto drożdżowe świąteczne powinno po wyrobieniu rosnąć
(przykryte serwetką) nie krócej niż godzinę. - Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
- Nadajemy mu kształt prostokąta, smarujemy je białkiem
(aby farsz nie odstawał od ciasta) i równocześnie pokrywamy farszem. - Ciasto zwijamy dość ciasno, końce dokładnie zasklepiamy i podwijamy pod spód.
- I tak przyrządzony makowiec powinien,
ułożony w natłuszczonej formie, podrosnąć przed pieczeniem. - Czas pieczenia:45—50 minut.
- Po upieczeniu i ochłodzeniu makowniki można polukrować lukrem cytrynowym
i zanim lukier zastygnie, posypać drobno posiekanymi, lekko zrumienionymi migdałami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]