Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku z cielęcymi cynaderkami
Składniki:
- ¼ kg fasoli,
- wywar z mięsa,
- 2 średnie cebule,
- 20 dag nerek cielęcych,
- 2½ łyżki tłuszczu,
- 1 łyżka mąki,
- 4 dag koncentratu pomidorowego,
- 50 ml śmietany,
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- sól, pieprz, przyprawa do zup.
Przygotowanie:
- Wpierw ugotować fasolę według przepisu.
- Umyte nerki przekroić na połowy, następnie namoczyć przez godzinę, potem wyjąć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zrumienić, później dodać do fasoli i ugotować.
- Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z fasolą i resztą składników, dusić przez kilka minut.
- Na koniec przyprawić do smaku.
- Fasola po bretońsku może być podawana z ziemniakami i surówkami lub z pieczywem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]