Mięso - potrawyPRZEPISY

Filety z dorsza lub karmazyna z wody

Filety z dorsza lub karmazyna

z wody (potrawa szybka)


Składniki:

  • 60 dag filetów rybnych,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • 1 liść bobkowy,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
  • ocet, sól, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela,

rybny-filet

Przygotowanie:

  1. Filety odmrozić, oskrobać (ogolić) od strony skóry, której nie zdejmować, opłukać, odcisnąć z wody i podzielić na porcje.
  2. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zalać ¾ l zimnej wody i zagotować.
  3. Do ciepłego wywaru z cebulą włożyć przygotowane porcje ryby.
  4. Układaj je w jednej warstwie skórą ku górze i na bardzo małym ogniu gotuj 12 – 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania trzeba dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, liść laurowy.
  6. Dodaj też rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić.
  7. Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut na brzegu płyty kuchennej.
  8. Następnie wyłożyć ostrożnie na ogrzany półmisek, układając kawałki ryby w jednej warstwie skórą do góry.
  9. Polej kilkoma łyżkami wywaru oraz posyp siekaną, zieloną pietruszką.
  10. Masło stopić nie rumieniąc go, podaj go oddzielnie w sosjerce albo polać nim rybę na półmisku.
  11. Podawaj z ziemniakami z wody i tartym chrzanem. 
  12. Można też podać z ryżem ugotowanym na sypko. 

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x