Filety z dorsza lub karmazyna z wody
Filety z dorsza lub karmazyna
z wody (potrawa szybka)
Składniki:
- 60 dag filetów rybnych,
- 5 dag cebuli,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- 1 liść bobkowy,
- 5 dag masła,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- ocet, sól, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela,
Przygotowanie:
- Filety odmrozić, oskrobać (ogolić) od strony skóry, której nie zdejmować, opłukać, odcisnąć z wody i podzielić na porcje.
- Cebulę obrać, pokroić w talarki, zalać ¾ l zimnej wody i zagotować.
- Do ciepłego wywaru z cebulą włożyć przygotowane porcje ryby.
- Układaj je w jednej warstwie skórą ku górze i na bardzo małym ogniu gotuj 12 – 15 minut.
- Pod koniec gotowania trzeba dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, liść laurowy.
- Dodaj też rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić.
- Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut na brzegu płyty kuchennej.
- Następnie wyłożyć ostrożnie na ogrzany półmisek, układając kawałki ryby w jednej warstwie skórą do góry.
- Polej kilkoma łyżkami wywaru oraz posyp siekaną, zieloną pietruszką.
- Masło stopić nie rumieniąc go, podaj go oddzielnie w sosjerce albo polać nim rybę na półmisku.
- Podawaj z ziemniakami z wody i tartym chrzanem.
- Można też podać z ryżem ugotowanym na sypko.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]