Filety z polędwicy w sosie pomidorowym
Filety z Polędwicy w Sosie Pomidorowym
Składniki:
- 60 dag polędwicy (środkowej lub z cienkiego końca),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag masła,
- 10 dag długiej bułki kanapkowej,
- ½ l sosu pomidorowego czystego,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pobić lekko tłuczkiem, pokroić w poprzek włókien na 8 plastrów.
- Uformować nożem 8 krążków grubości około 2 cm i pozostawić je pod przykryciem na 1 godzinę.
- Bułkę kanapkową otrzeć ze skórki, pokroić na 8 kromeczek grubości około 1 cm, każdą posmarować z obu stron cienko masłem i na patelni lub brytfannie zrumienić w piekarniku.
- Przygotować sos pomidorowy czysty.
- Przed smażeniem mięso osolić i oprószyć mąką.
- Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu smażyć filety po 3 – 4 minuty z każdej strony, aby wewnątrz pozostały różowe, a na powierzchni powstała zrumieniona skórka.
- Gorące grzanki ułożyć na ogrzanym półmisku i na każdej położyć po filecie.
- Całość zalać połową sosu wlać do sosjerki.
- Filety z polędwicy w sosie podawać z ziemniakami purée albo frytkami i z sałatą, jarzyną gotowaną (fasola szparagowa, kalafior, brukselka).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]