Filety z sarny
Filety z sarny
przygotowujemy podobnie jak filety z jelenia. Uformować więc owalne filety o grubości 1 ½ cm, oprószyć solą, pieprzem, mąką. Rozgrzać tłuszcz i następnie na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor.
Filety z sarny I
Składniki:
- 80 dag combra bez kości,
- 8 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- sól,
- zaprawa z warzyw,
Przygotowanie:
- Skruszały comber sarni wpierw zamarynować w zaprawie z warzyw na 1 – 2 dni, jak filety z jelenia.
- Comber wyjąć, obrać z powięzi, potem usunąć warzywa i przyprawy i przyrządzić filety jak filety z jelenia.
Filety z sarny II
Przygotowanie:
- Comber sarni zamarynować tak jak mięso z dzika, albo zabajcować tak, jak zająca na 6 – 10 dni, trzymając go w chłodzie (+4°C).
- Dobrze skruszały comber obrać z błon, odjąć mięso ostrym nożem od kości grzbietowej z obydwu stron kości pacierzowej.
- Ostrym nożem ścinać skośne, płaskie filety o grubości ok. 1 cm.
- Filety pobić ostrożnie tłuczkiem nadając im kształt owalny.
- Mięso oprószyć solą i mąką, wrzucić na gorący tłuszcz, obsmażyć z dwóch stron na rumiano.
- Pod koniec pieczenia do tłuszczu dodać masło, zrumienić je równocześnie z mięsem, podlać odrobiną wody aby sos się rozgotował i woda odparowała.
- Filety podać polane sosem z frytkami i borówkami, z chrzanem, kalafiorem z wody, szparagi z bułeczką itp.
,
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]