ObiadPRZEPISYZupy

Flaczki cielęce wykwintne

Flaczki cielęce wykwintne

są bardziej delikatne od wołowych. Sposób przygotowania i przyprawienia jest podobny. Smaczna i pożywna potrawa. Można polecić!


Wikipedia: Flaczki – (krezki)

Składniki:

  • 1 ½ kg flaczków cielęcych,
  • ½ litra wywaru z flaczków,
  • ¼ kg włoszczyzny bez kapusty,
  • 4 dag masła,
  • 4 dag mąki,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Flaczki bardzo starannie umyć rękami, opłukać wielokrotnie zmieniając wodę, zalać wrzącą wodą, obgotować je i odcedzić. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać litrem wody, zagotować.
  2. Do wrzącego wywaru włożyć flaczki, powoli ugotować je (gotują się łatwo), odcedzić, pokroić w drobne paski.
  3. Z masła i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z flaczków, wlać do flaczków, dodać soli, majeranku, pieprzu do smaku, włożyć pokrojoną włoszczyznę, całość wymieszać, zagotować.
  4. Flaczki cielęce wykwintne podawać z ziemniakami, knedlami ziemniaczanymi, kluseczkami kładzionymi.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x