Flaczki cielęce wykwintne
Flaczki cielęce wykwintne
są bardziej delikatne od wołowych. Sposób przygotowania i przyprawienia jest podobny. Smaczna i pożywna potrawa. Można polecić!
Wikipedia: Flaczki – (krezki)
Składniki:
Przygotowanie:
- Flaczki bardzo starannie umyć rękami, opłukać wielokrotnie zmieniając wodę, zalać wrzącą wodą, obgotować je i odcedzić. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać litrem wody, zagotować.
- Do wrzącego wywaru włożyć flaczki, powoli ugotować je (gotują się łatwo), odcedzić, pokroić w drobne paski.
- Z masła i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z flaczków, wlać do flaczków, dodać soli, majeranku, pieprzu do smaku, włożyć pokrojoną włoszczyznę, całość wymieszać, zagotować.
- Flaczki cielęce wykwintne podawać z ziemniakami, knedlami ziemniaczanymi, kluseczkami kładzionymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]