Gęś po malgasku
Gęś po malgasku
– Gęś na Świętego Marcina. Tradycja. Jeśli zima swą drogę zaczyna, to czyni to w dzień świętego Marcina. Inne powiedzenie twierdzi, że jeżeli w dzień świętego Marcina nie zje się gęsi, to będzie się głodowało przez cały rok.
Składniki:
- 1 bardzo tłusta gęś,
- 1 kg pomidorów,
- ¼ kg cebuli,
- 2 łyżki imbiru,
- 1 łyżka soli.
Przygotuj gęś po malgasku:
- Przygotowaną do gotowania gęś podzielić na osiem porcji, włożyć je do dużego garnka, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, cebulę pokrojoną w plastry, sól i imbir.
- Dodać tyle wody, aby przykryła gęś, gotować przez 3 godziny, na małym ogniu tak, aby po ugotowaniu gęsi powstał sos.
- Podawać gęś polaną sosem, z ugotowanym na sypko ryżem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
