Grzanki z parówką
Grzanki z parówką
W epoce hot-dogów nie wszyscy pamiętają o takich potrawach jak «Grzanki z parówką». A watro do nich wracać. To proste potrawy, właściwie przekąski, doskonałe na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Niewiele pracy, a jednak to nie jest gotowy, kupiony posiłek.
Składniki:
- ½ długiej bułki (kanapkowej),
- 4 dag masła lub margaryny,
- 3 pary parówek,
- ¼ litra gęstego sosu musztardowego,
- zielona pietruszka,
Przygotowanie:
- Bułkę z poprzedniego dnia okroić ze skórki, pokroić na kromki o grubości 1 cm, posmarować cienko masłem lub margaryną dwóch stron.
- Parówki obrać ze skórki.
- Kłaść z jednej strony po pół parówki przeciętej wzdłuż na dwie części.
- Pokryć gęstym sosem musztardowym.
- Włożyć na blasze do gorącego piekarnika na 10 minut.
- Podawać gorące na półmisku przybranym gałązkami zielonej pietruszki jako przekąskę.
- Grzanki te można też pokryć gęstym sosem chrzanowym lub pomidorowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]