Karp w szarym sosie
Karp w szarym sosie (po polsku).
Podobnie jak karpia w sosie szarym można przyrządzić inne ryby słodkowodne, jak leszcza, czy lina. W celu łatwiejszego oczyszczenia – po zabiciu lina należy sparzyć. Rybę można przyrządzić również w dzwonkach. Sos szary można przygotować też bez krwi i bez piernika. Jest to tradycyjna potrawa z kuchni żydowskiej, ale też kuchni polskiej podawana u nas najczęściej jako danie wigilijne.
Składniki:
- 1,5 kg karpia,
- 8 szklanek wywaru z włoszczyzny z cebulą,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
sos:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 5 dag rodzynków,
- 5 dag migdałów,
- karmel upalony z łyżeczki cukru,
- sok z cytryny,
- cukier, sól,
Przygotowanie:
- Rybę wypatroszyć, wpierw starannie oczyścić, odciąć płetwy, z głowy usunąć oczy i skrzela, włożyć do przecedzonego, wrzącego wywaru z włoszczyzny, dodać pieprz, ziele angielskie i gotować około pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
- Następnie rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć.
- Migdały obrać z łupinek i pokroić w paseczki.
- Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją dwoma szklankami wywaru z ryby, dodać też karmel, rodzynki i migdały, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny, chwilę pogotować.
- Ugotowaną rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, na koniec polać sosem, przybrać zieleniną.
- Karp w szarym sosie najlepiej podawać z jasnym pieczywem, np. chałką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]