Karp z brytfanny
Karp z brytfanny.
Jeżeli mamy do dyspozycji rybę mrożoną, postępujemy w następujący sposób:
- rybę zanurzyć całą w naczyniu napełnionym zimną wodą i odmrozić ją w temperaturze pokojowej,
- po odmrożeniu rybę odcisnąć z wody i postępować dalej tak, jak z rybą patroszoną.
Składniki:
- 2 kg karpia,
- 10 dag oleju,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- kilka kropli soku z cytryny,
- ¼ l gorącej wody,
- liście selera i pietruszki,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Po zabiciu i sprawieniu żywych ryb ułożyć je na stolnicy i odkroić płetwy.
- Tłustego, oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie 4–5 miejscach.
- Drobno posiekać czosnek, liście selera i pietruszki, dodać pierz, sól, sok z cytryny i olej.
- Masą tą nadziać wnętrze karpia i niewielką ilością wypełnić nacięcia,
- Włożyć do ceramicznej brytfanny i w średnio gorącym piekarniku piec 20 – 30 minut.
- Gdy ryba jest na pół upieczona, oblać ją gorącą wodą i czasie dalszego pieczenia często polewać sosem z dna brytfanny,
- Po upieczeniu udekorować, wkładając w nacięcia półplasterki cytryny.
- Podawać na pokrojonych w kawałki, upieczonych ziemniaczkach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]