Keks królewski
Podpisuję się pod metodami naszych prababek, że podstawową metodą spulchniania ciasta jest ubijana na sztywno piana z jajek. Ale nie zawsze te piana jest taka jakbyśmy sobie wymarzyli. Ciasto uda się, gdy użyte jaja będą absolutnie świeże, a piana usztywniona zostanie przy użyciu cukru kryształu. Dlatego trochę bardziej współczesne przepisy przewidują użycie współczesnych środków spulchniających. Toteż efekt idealnego ciasta piaskowego osiągniemy przy starannym wykonaniu czynności wymienionych w przepisie na jego przygotowanie. Oto potrzebne składniki na Keks królewski i czynności przy jego pieczeniu.
Składniki:
- 1½ szklanki mleka;
- 1 szklanka namoczonych rodzynek;
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ¾ kostki masła;
- ½ szklanki cukru;
- 4 jaja;
- ⅓ szklanki grubo pokrojonej skórki pomarańczowej;
- 10 dkg orzechów włoskich lub obranych, zrumienionych migdałów;
- 1 łyżeczka rumu, winiaku lub wódki;
- ¼—½ łyżeczki zapachu waniliowego;
Keks królewski – przygotowanie:
- Prostokątną lub keksową blaszkę wysmarować masłem
i posypać mąką, piekarnik rozgrzać do 180°C. - Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozetrzeć dodając stopniowo cukier, aż powstanie puszysta masa.
- Ucierając, dodać pierwsze jajko, następnie dodawać kolejne jajka i po łyżce mąki – stale ucierając.
- Ubić aż do połączenia.
- Masę maślano—jajową wymieszać z pozostałą mąką na jednolite ciasto,
dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy lub migdały i aromat, wymieszać. - Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec około 1¼ godz.
- Ciasto wyjąć z blaszki, pozostawić w formie około 5 minut, wyłożyć na talerz,
po 20 minutach przykryć miską i odstawić na dwa dni. - Keks królewski krótko przed podaniem posypać cukrem—pudrem lub polukrować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]