Kluski półfrancuskie
Kluski Półfrancuskie
Składniki:
- 3 dag masła,
- 15-20 dag mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta proszku do pieczenia,
- mleko lub woda,
- 2 dag słoniny lub boczku,
Przygotowanie:
- Zawierają dodatek tłuszczu co powoduje, że przyrządza się je inaczej, niż kładzione.
- Tłuszcz należy utrzeć, dodawać po jednym jaju i ucierać; do jaj dodać mąkę, sól i tyle płynu aby utworzyła się jednolita masa.
- Gęstość ciasta powinna być taka, jak kładzionych klusek.
- Ciasto należy wyrobić starannie łyżką.
- Gdy ukażą się pęcherzyki powietrza, wymieszać z proszkiem spulchniającym, formować i gotować.
- Kluski półfrancuskie gotuje się tak, jak kluski kładzione, lecz muszą być one znacznie mniejsze, gdyż wskutek dodatku proszku spulchniającego silnie wyrastają.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]