Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami, truskawkami lub marmoladą
Knedle Z Ciasta Ziemniaczanego
ze śliwkami, truskawkami lub marmoladą
?Przygotowanie: 20 min. | ?Gotowanie: 1o min. |Kaloryczność: 152 kcal/100 g.
ciasto ziemniaczane:
- 70 dag ziemniaków,
- 25 dag mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól,
nadzienie:
- ½ kg śliwek lub 30 dag marmolady,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- 2 dag tartej bułki,
- 6 dag cukru – pudru,

Przygotowanie:
- Śliwki wpierw umyć, osuszyć w czystej ścierce.
- Ciasto zrobić takie jak w przepisie na kluski ziemniaczane.
- Nastawić wodę w dużym płaskim rondlu.
- Z ciasta najpierw kształtować knedle (ciasto nie może długo leżeć, bo rzednie).
- Następnie śliwki wypestkować, przecinając je na połówki.
- Później ciasto podzielić na części.
- Uformować wałek o średnicy 3 cm, kroić kawałki o grubości 3 cm.
- Spłaszczyć, ukształtować placuszek, na środek położyć śliwkę, zlepić dokładnie brzegi formując kulki.
- Knedle wrzucać partiami, sprawdzając czy owoc jest miękki.
- Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką.
- Osobno podać cukier – puder, albo bitą śmietanę z cukrem.
- Knedle można przyrządzić z owoców mrożonych.
- W podobny sposób można zrobić knedle z truskawkami.
- Przyrządzając knedle ze śliwek suszonych należy śliwki namoczyć na kilka godzin w wodzie, wyjąć, osączyć, wybrać pestki, i zawijać ciasto.
- Do knedli można używać również gęstej marmolady, którą nakłada się łyżeczką na środek placuszka.
- Dalej postępować, jak opisano powyżej.
- Podając knedle z ciasta ziemniaczanego jako deser przyrządzić je w mniejszej ilości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]