Kołocz ze śliwkami z posypką
Kołocz ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone),
- ½ kg mąki pszennej (tortowej),
- 1½ paczki drożdży instant,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 żółtka + 1 jajo,
- ½ kostki masła lub margaryny,
- 1 olejek cytrynowy, szczypta soli.
Posypka
- ¼ kg masła,
- 1 szklanka cukru,
- ½ kg mąki
Kołocz ze śliwkami – przygotowanie:
- Masło i mleko podgrzać.
- Mąkę przesiać do miski, dodać jaja, cukier, drożdże, olejek cytrynowy i szczyptę soli.
- Wymieszać.
- Wlać do tego ostudzone mleko z masłem, wyrobić ciasto rękami,
energicznie uderzając, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. - Wyrabiać do momentu odrywania się ciasta od brzegów miski.
- Nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Robimy posypkę: wkładamy do miski wszystkie składniki i wyrabiamy kruche ciasto.
- Wysmarować tłuszczem blaszką i posypać mąką.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać.
- Na wierzchu rozłożyć wydrylowane śliwki, w taki sposób, aby skórkami były zwrócone w stronę ciasta.
- Posypkę skubać i wciskać pomiędzy śliwki.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C po około 20 minutach
zwiększyć temperaturę i piec przez następne 20 minut. - Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.
Uwaga: nie przetrzymywać ciasta nadmiernie długo w piekarniku, aby za bardzo nie wyschło.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]