Kompot z czereśni
Jedną z nich jest jest znakomity kompot z czereśni, który można popijać bezpośrednio po jego przygotowaniu albo przez cały rok w wersji pasteryzowanej ze słoika.
Składniki:
- 3 kg czereśni,
- 30 dag porzeczek,
- 45 dag cukru,
- 1 ½ l wody.
Przygotowanie:
- Umyte czereśnie przebrać i usunąć ogonki.
- Jeśli kompot ma być użyty w ciągu ½ roku to można ich nie drylować.
- Porzeczki umyć i usunąć szypułki.
- Napełnić słoiki owocami i zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować przez 20—25 minut w temperaturze 85 °C.
- Jeśli kompot przygotowywany jest tylko z owoców czereśni, można zakwasić go lekko kwaskiem cytrynowym.
- Można też zakwasić go sokiem z cytryny lub powtórzyć pasteryzację po 24 godzinach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]