Kompot z gruszek i śliwek
Kompot z gruszek i śliwek najlepiej przygotować w sezonie. W Polsce świeże gruszki i śliwki dostępne są na przełomie sierpnia i września. Dzięki temu można w tym czasie przygotowywać potrawy i przetwory z tych smacznych owoców.
- 2 kg dojrzałych, jędrnych gruszek,
- 1 kg śliwek (mirabelek, węgierek),
- ½ kg cukru,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
- Umyć owoce.
- Usunąć pestki.
- Przygotować syrop.
- Umyte gruszki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki.
- Do wrzącego roztworu wrzucić gruszki, zagotować przez kilka minut i odstawić.
- Po 10 minutach odcedzić i ułożyć w słojach.
- Zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować w temperaturze 90 °C przez 20—25 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]