Kotlety mielone z dzika
Kotlety mielone z dzika jednak
zawierają mniej tłuszczu, niż podobne – robione z wieprzowiny. Można je więc polecić jako mięsne danie dietetyczne. Danie smaczne, pożywne, owszem, warte polecenia.
Składniki:
- ½ kg mięsa (z kością) z młodego dzika,
- 6 – 8 dkg tłuszczu,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 1 jajko,
- 4 dag tartej bułki,
- sól,
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w wodzie, później odcisnąć.
- Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, następnie pokroić na kawałki.
- Mięso i bułkę przepościć przez maszynkę, dodać jajko, sól, pieprz, bardzo starannie wyrobić.
- Z masy mięsnej uformować 8 kulek (zwilżonymi rękami), otoczyć je w tartej bułce, spłaszczyć i za pomocą noża nadać kształt owalnych kotletów.
- Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
- Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
- Kotlety mielone z dzika podawać z ziemniakami lub makaronem i z sałatką lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]