Kotlety z pęczaku
Kotlety z pęczaku.
To pełne witamin danie jest takie smaczne, że podane na obiad zadowoli nawet najzagorzalszych mięsożerców.
Składniki:
- 30 dag pęczaku,
- 3 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- 2 jaja,
- 2 łyżki siekanego koperku i zielonej pietruszki,
- 8 dag tłuszczu,
- 4 – 5 dag tartej bułki,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Pęczak opłukać, zalać gorącą wodą, rozkleić powoli na brzegu płyty ciągle mieszając.
- Gdy jest miękki, ostudzić, przepuścić przez maszynkę, najlepiej przez gęste sitko.
- Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu (3 dag) na jasnozłoty kolor.
- Zmielony pęczak utrzeć starannie z cebulą i jajami, dodać siekaną zieleninę, sól, pieprz – można dodać jedną kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w jednej łyżce wody.
- Kształtować nieduże kotleciki w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Podawać z surówkami z warzyw lub sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym.
- Do masy pęczakowej można dodać mieloną woszczyznę pozostałą z gotowania wywaru lub mięso pieczone, gotowane, z konserwy (również mielone).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]