Kruchy placek z jabłkami
Kruchy placek z jabłkami
(szarlotka).
Składniki:
ciasto:
- 50 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- skórka cytrynowa,
- 4 – 5 gotowanych żółtek,
nadzienie:
Przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto [„Kruche ciastka polskie”], zostawić w chłodnym miejscu na 10 minut pod przykryciem.
- Podzielić na dwie części.
- Jedną część wywałkować na grubość ¾ cm w prostokąt lub kwadrat i podpiec, wyjąć, schłodzić.
- Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem lub drobno posiekaną skórką pomarańczowa i wanilią, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta („Placek z marmoladą”), upiec na zloty kolor.
- Placek wyjąć, zsunąć na stolnicę (przy braku odpowiednio długich noży przeciąć placek na pół), oprószyć cukrem pudrem lub po ostygnięciu polukrować pomadką cytrynową („Lukry gotowane”).
- Gdy pomadka zastygnie kruchy placek z jabłkami pokroić w kwadraty lub w prostokąty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]