Kurczak pieczony kaszka ryż
Kurczak pieczony kaszka ryż to gwarancja sukcesu! -Sposób na nadziewanie kurczaka ryżem lub kaszką krakowską.
Składniki:
- 2 średnie kurczęta,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag masła,
Nadzienie
Przygotowanie:
- Podróbki z kurcząt ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Kaszkę krakowską zatrzeć białkiem, wysuszyć, ugotować na sypko,
2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać, posiekać. - Pieczarki oczyścić, opłukać (stare kapelusze obrać ze skórki).
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na 2 dag tłuszczu na złoty kolor,
dodać pokrajane w paseczki pieczarki, osolić, oprószyć pieprzem, wlać 2 łyżki wody, krótko poddusić. - Masło (3 dag) utrzeć z jajami i ugotowaną, ostudzoną kaszką,
dodać siekane jaja, pieczarki z cebulą i pokrojone drobno podróbki z kurcząt oraz siekaną zieleninę. - Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie utrzeć.
- Przygotować kurczęta.
- Nałożyć nadzienie do środka tuszki, zaszyć.
- Rozgrzać w brytfannie tłuszcz i masło, włożyć kurczęta,
polać z wierzchu tłuszczem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (200°C). -
Kurczak pieczony kaszka ryż – piec około 1 godziny, polewając często tłuszczem i skrapiając wodą.
- Wyjąć zrumienione kurczaki, podzielić je wzdłuż na połówki,
ułożyć je w całości na podłużnym półmisku, polać sosem powstałym w czasie pieczenia. - Resztę sosu wlać do sosjerki.
- Przybrać listkami sałaty.
- Podawać z młodymi ziemniakami i mizerią lub zieloną sałatą ze śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]