Desery i napojePRZEPISYWyroby cukiernicze

Lody waniliowe – masa bazowa

Lody waniliowe. Masa bazowa do wielu smaków lodów. Zrobione własnoręcznie lody owocowe są najlepszym deserem, jaki można sobie zafundować. Nie do kupienia w cukierni. Nie robione ze sproszkowanych jaj i mleka w proszku tylko z surowców naturalnych.


Składniki:

  • ½ l mleka lub śmietanki (30—36%),
  • 10 dkg cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 laska wanilii,
maszynka-do-lodów
Maszynka do lodów.

Lody waniliowe – przygotowanie:

  1. Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować.
  3. Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, ponieważ masa powiększa trochę swoją objętość podczas kręcenia lodów.
  4. Włączyć maszynkę, i kręcić, aż masa zgęstnieje.
  5. Jeżeli gęstość masy jest jeszcze nieodpowiednia, pozostawić jeszcze w zamrażalniku przez 1—2 godzin.
  6. Masę można użyć do przyrządzenia lodowych deserów o innych smakach. 

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x