Lody waniliowe – masa bazowa
Lody waniliowe. Masa bazowa do wielu smaków lodów. Zrobione własnoręcznie lody owocowe są najlepszym deserem, jaki można sobie zafundować. Nie do kupienia w cukierni. Nie robione ze sproszkowanych jaj i mleka w proszku tylko z surowców naturalnych.
Składniki:
- ½ l mleka lub śmietanki (30—36%),
- 10 dkg cukru,
- 5 żółtek,
- 1 laska wanilii,
Lody waniliowe – przygotowanie:
- Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować.
- Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, ponieważ masa powiększa trochę swoją objętość podczas kręcenia lodów.
- Włączyć maszynkę, i kręcić, aż masa zgęstnieje.
- Jeżeli gęstość masy jest jeszcze nieodpowiednia, pozostawić jeszcze w zamrażalniku przez 1—2 godzin.
- Masę można użyć do przyrządzenia lodowych deserów o innych smakach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]