Makowiec w krucho – drożdżowym cieście
«Makowiec W Krucho – Drożdżowym Cieście»
Na każdą okazję można go polecić. Doskonałe ciasto, na Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sylwestra, imieniny Babci – na wiele, wiele innych okazji.
‖ ? Czas przygotowania: 25 minut ‖ IG: 1 porcja = 513 kcal ‖ 12 porcji ‖
Składniki:
Przygotowanie:
- Drożdże najpierw wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, połączyć z żółtkami oraz śmietaną.
- Razem z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym później dodać do mąki.
- Tymczasem zagnieść ciasto.
- Następnie rozwałkować, przykryć masą makową.
- Zwinąć też ciasto jak roladę.
- Potem włożyć do wysmarowanej masłem formy.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Posmarować roztrzepanym białkiem.
- Makowiec w krucho – drożdżowym cieście piec potem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]