Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Orzechówka

Orzechówka z zielonych orzechów.


Składniki:

pokrojone-zielone-orzechy-wloskie
Pokrojone, zielone, niedojrzałe orzechy włoskie.
  • 2 – 3 zielone, niedojrzale orzechy włoskie,
  • 1 l wódki czystej 45%,
  • łyżka cukru,

Przygotowanie:

  1. Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie jest jeszcze ukształtowana twarda skorupa, posiekać drobno wraz z zieloną, zewnętrzną łupiną i włożyć do szklanego naczynia (słoja).
  2. Zalać wódką, zamknąć pokrywką lub korkiem, pozostawić na 3 – 4 tygodnie (płyn stanie się ciemnobrunatny).
  3. Zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą.
  4. Pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1 – 2 tygodnie do rozpuszczenia się cukru.
  5. Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia, w którym znajduje się poprzednio zlany płyn.
  6. Wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania.
  7. Sklarowaną wódkę przelać do butelek przez lejek z watą.
  8. Orzechówka gotowa.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x