Orzechówka
Orzechówka z zielonych orzechów.
Składniki:
- 2 – 3 zielone, niedojrzale orzechy włoskie,
- 1 l wódki czystej 45%,
- łyżka cukru,
Przygotowanie:
- Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie jest jeszcze ukształtowana twarda skorupa, posiekać drobno wraz z zieloną, zewnętrzną łupiną i włożyć do szklanego naczynia (słoja).
- Zalać wódką, zamknąć pokrywką lub korkiem, pozostawić na 3 – 4 tygodnie (płyn stanie się ciemnobrunatny).
- Zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą.
- Pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1 – 2 tygodnie do rozpuszczenia się cukru.
- Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia, w którym znajduje się poprzednio zlany płyn.
- Wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania.
- Sklarowaną wódkę przelać do butelek przez lejek z watą.
- Orzechówka gotowa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]