Paluszki krucho drożdżowe
Paluszki krucho drożdżowe
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- 2 surowe żółtka,
- 1 jajo,
- sól,
- 2 dkg drożdży,
- ½ dkg cukru,
- 2 łyżki śmietany,
- 7 dkg masła lub margaryny,
- 2 dkg kminku lub maku,
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
- 2 dkg tłuszczu do formy.
Przygotowanie:
- Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
- Przyrządzić ciasto krucho–drożdżowe (Strucla krucho–drożdżowa z makiem), szybko wyrobić.
- Formować długie, cienkie wałeczki o średnicy ½ cm, kroić na paluszki o długości 10 – 12 cm, układać na blasze.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i kminkiem lub makiem.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez około 20 minut.
- Gorące paluszki krucho drożdżowe zdjąć z blachy, ułożyć na półmisku.
- Podawać na przekąską lub jako dodatek do zup.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
