Pieczeń cielęca
Pieczeń cielęca
Składniki:
- 80 dag cielęciny z kością (łopatka lub frykando I),
- 6 dag tłuszczu,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, jeśli kawałek nierówny, owiązać sparzonym sznurkiem, osolić, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Przełożyć do brytfanny, następnie polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą.
- Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec, polewając dotychczas wytworzonym sosem.
- Wyparowany sos natomiast uzupełniać wodą.
- Gdy jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem.
- Upieczone mięso wyjąć na deskę, pokroić w skośne, dosyć cienkie, szerokie plastry.
- Ułożyć na półmisku, oblać sosem pozostałym z pieczenia (do sosu zrumienionego wlać 2 – 3 łyżki wody, zagotować).
- Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną, sałatą lub surówką z warzyw.
- Pieczeń cielęca jest soczysta, gdy się ją piecze w większym kawałku (2 – 3 kg).
- Dla 4 osób bardziej wydajna jest pieczeń duszona.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]