Pieczeń cielęca duszona
Pieczeń cielęca duszona
Prosty przepis na obiad – z ziemniakami i jarzynami, albo z surówką – danie o smaku, który się pamięta. Delikatne i kruche mięso. Taka jest cielęcina.
Najlepsze mięso otrzymuje się z młodych cieląt w wieku około 6 tygodni. Przy tym powinny być one żywione przeważnie mlekiem. Mięso takie jest jasnoróżowe, tłuszcz barwy różowawej lekko pokrywa powierzchnię mięsa, a mocno nerki. Mięso pochodzące od cieląt młodszych niż 4 tygodnie oznacza się złą jakością, jest dość wodniste, mało wydajne, barwy sinawej, pozbawione tłuszczu.
Składniki:
- 1¼ kg cielęciny z kością z frykanda, łopatki;
- 4 dag smalcu;
- 3 dag masła;
- 4 dag cebuli;
- 1 ÷ 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, choć nie luzować z kości; gdy mięso dzieli się, zwinąć i związać sznurkiem kuchennym nadając mięsu kształt wałka, osolić.
- Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso, wpierw szybko je obrumienić, przełożyć do dopasowanej wielkością brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia i powoli dusić.
- Mięso najpierw dusić ok. 1 godziny podlewając po trochu wodą, aby sos się nie przypalił.
- Gdy mięso jest na wpół upieczone do sosu dodać pokrojoną cebulę, później masło, aby się zrumieniło, a przed wyjęciem – roztarty czosnek.
- Miękkie mięso wyjąć, pokroić na cienki plastry (1 cm) w poprzek włókien, skrawając nieco skośnie na powierzchni ku podstawie.
- Mięso ułożyć na gorącym półmisku w całości nie przemieszczając kolejności kawałków, polać sosem i zagrzać w piekarniku.
- Pieczeń cielęca duszona podawać z ziemniakami i wszelkimi gotowanymi jarzynami (oprócz kapusty kiszonej), lub surówkami.
Pieczeń cielęca duszona II.
Składniki:
- 80 dag cielęciny z kością z udźca, z frykanda I lub łopatki
- 5 dag tłuszczu
- 2 dag mąki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 5 dag cebuli
- sól, zielenina
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, jeśli kawałek jest nierówny związać sparzonym sznurkiem.
- Natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką.
- Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
- Włożyć do dopasowanego wielkością rondla.
- Wlać ⅛ l wody, dodać tłuszcz ze smażenia, cebulę pokrojoną w talarki i dusić powoli pod przykryciem.
- W czasie duszenia wyparowaną wodę uzupełniać.
- Gdy pieczeń jest miękka, odsunąć na bok.
- Oprószyć sos resztą mąki i zagotować.
- Jeżeli potrzeba, osolić.
- Pieczeń wyjąć, pokroić ostrym nożem w poprzek włókien (skośne) na szerokie plastry.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem, przybrać zieleniną.
- Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, jarzyną z wody i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
