Pieczeń cielęca pieczona panierowana
Pieczeń cielęca pieczona (panierowana)
Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag masła,
- 3 dag mąki,
- 5 dag tartej bułki,
- 1 jajo,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osączyć, obrać z powięzi, osolić, panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Panierowanie przycisnąć rękami, rozgrzać tłuszcz na patelni,
- Włożyć mięso, szybko osmażyć z dwóch stron.
- Przełożyć na dostosowaną wielkością brytfannę,
- Wlać resztę tłuszczu pozostałego ze smażenia (jeśli nie jest przepalony),
- Dodać masło i piec około 1 godziny.
- W czasie pieczenia polewać tłuszczem.
- Gdy pieczeń jest miękka, pokroić w plastry w poprzek włókien.
Pieczeń cielęca pieczona podawać na podłużnym półmisku z ziemniakami, jarzyną gotowaną lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]