Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami
Składniki:
nadzienie:
- 80 dag świeżych grzybów,
- 10 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag czerstwej bułki,
- 3 dag bułki tartej,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 1 jajko,
- ⅛ l wody (najlepiej wrzątku),
- sól,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować w cienkie plastry, dodać 2÷3 łyżki wody, ugotować pod przykryciem, tak aby nie było płynu.
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Grzyby, bułkę, cebulę przemielić w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, tartą bułkę, utrzeć.
- Przyrządzić ciasto .
- Ukształtować pierogi, ugotować pierogi z grzybami, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]