Placek drożdżowy z serem
Placek drożdżowy z serem.
To prawda, że na przestrzeni dziesiątków lat znaczna część starych przepisów uległa i nadal ulega modernizacji, przystosowaniu do współcześnie posiadanych substratów, sprzętu i technologii. Niemniej – tradycja pozostała i warto ją nie tylko szanować, ale i pielęgnować. Tradycja nie wyklucza postępu. A najważniejsze jest, aby w naszą pracę włożyć odpowiednio wiele serca, wtedy efekty będą na pewno zadowalające.
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- ½ l mleka,
- 2 – 3 żółtka,
- 10 – 15 dag cukru,
- sól,
- 10 dag tłuszczu,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- tłuszcz do formy,
masa serowa:
- ½ kg sera (twarogowego) tłustego, niekwaśnego,
- 5 dag masła,
- 10 -15 dag cukru,
- 2 – 3 żółtka,
- wanilia,
- 3 dag skórki pomarańczowej,
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Placek drożdżowy z owocami”, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie przyrządzić masę serową.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć ⅔ ciasta na posmarowaną blachę, rozłożyć równo końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu, przykryć masą serową.
- Resztę ciasta wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, potem wyrobić krótko.
- Kształtować wałeczki o średnicy ½ cm, lub korzystając z radełka wyciąć paseczki rozwałkowanego ciasta, wreszcie ułożyć z nich na masie serowej skośną kratkę.
- Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym pomieszczeniu.
- Gdy wyrośnie, cały placek posmarować rozmąconym jajkiem.
- Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
- Placek drożdżowy z serem wyjąć, lekko schłodzić, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, pokroić na prostokątne kawałki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]