Placek z orzechami cioci Celinki
Placek z orzechami cioci Celinki.
Doskonały placek na wszelkie okazje! Wypróbowany przepis, POLECAM!!!.
Orzechy, migdały i mak to produkty raczej niewskazane dla ludzi otyłych. Są smaczne, zawierają dużo tłuszczu i jada się je zwłaszcza z dodatkiem niemałej ilości cukru. Jednak ich dodatek do ciasta jest w stanie podnieść deser, czy ciasto do rangi nieziemskiego przysmaku.
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 15 dag cukru pudru,
- 20 dag masła lub margaryny,
- 2 jaja,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki mleka,
Masa budyniowa:
- 25 dag masła,
- 0,5 l mleka,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
Masa orzechowa:
- 30 dag posiekanych orzechów,
- 15 dag cukru,
- 18 dag margaryny,
- 3 łyżki miodu,
Placek z orzechami – przygotowanie:
- Najpierw zarobić ciasto, podzielić go na dwie części.
- Z jednej części upiec placek (temperatura i czas pieczenia), następnie na drugą część ciasta rozłożyć masę orzechową i piec wraz z masą na lekko złoty kolor.
- Masa orzechowa:
- Składniki masy orzechowej wpierw smażyć na patelni mieszając, aby cukier i margaryna rozpuściły się.
- Gorące wylać na surowy blat ciasta, następnie upiec na złoty kolor.
- Masa budyniowa:
- Połowę szklanki mleka zagotować. Pozostałą część pozostawić zimną.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodatkowo cukier waniliowy roztrzepać mikserem z drugą częścią mleka.
- Wlać do gorącego mleka ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia grudek.
- Wystudzić, utrzeć z masłem, następnie posmarować pierwszą część placka i położyć z wierzchu drugą.
- Placek z orzechami gotowy! SMACZEGO!!
- Można go na koniec polać polewą i ozdobić np. orzechami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]