Dania główneObiadSosy

Płucka cielęce w sosie

Płucka cielęce w sosie.

Delikatne płucka cielęce przyrządzone w słodko-kwaśnym sosie wyróżniają się bowiem ciekawym, niepowtarzalnym smakiem. Kto jadł już poprzednio tą potrawę, zawsze chętnie do niej powraca. 😉


Składniki:

  • 1 ¼ kg płucek cielęcych wraz z sercem,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 3 dag cebuli,
  • 15 dag włoszczyzny bez kapusty włoskiej,
  • 3 dag mąki,
  • ½ litra wywaru z płucek (ocet),
  • sól, liście laurowe, ziele angielskie,

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę opłukać, wpierw oczyścić, zalać wodą, zagotować.
  2. Płucka opłukać, następnie pokroić na części, włożyć do włoszczyzny, dodać soli i powoli ugotować do miękkości.
  3. Gdy mięso jest już na dogotowaniu, wreszcie dodać zmiażdżone przyprawy.
  4. Miękkie mięso odcedzić, a gdy przestygnie, pokroić na drobne paski, tak samo pokroić marchewkę i selery.
  5. Przyrządzić sos: cebulę pokroić, poddusić z tłuszczem, potem dodać mąki i mieszając lekko zrumienić; zasmażkę rozprowadzić rosołem z płucek.
  6. Włożyć do sosu pokrojone mięso (z jarzynami), dodać pieprzu i trochę octu, zagotować.
  7. Sos ma być lekko kwaskowaty i w miarę gesty.
  8. Podawać z ziemniakami, knedelkami ziemniaczanymi, kaszą perłową sypką i jarzynami duszonymi z masłem albo z surówką.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x