Płucka cielęce w sosie
Płucka cielęce w sosie.
Delikatne płucka cielęce przyrządzone w słodko-kwaśnym sosie wyróżniają się bowiem ciekawym, niepowtarzalnym smakiem. Kto jadł już poprzednio tą potrawę, zawsze chętnie do niej powraca. 😉
Składniki:
- 1 ¼ kg płucek cielęcych wraz z sercem,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag cebuli,
- 15 dag włoszczyzny bez kapusty włoskiej,
- 3 dag mąki,
- ½ litra wywaru z płucek (ocet),
- sól, liście laurowe, ziele angielskie,
Przygotowanie:
- Włoszczyznę opłukać, wpierw oczyścić, zalać wodą, zagotować.
- Płucka opłukać, następnie pokroić na części, włożyć do włoszczyzny, dodać soli i powoli ugotować do miękkości.
- Gdy mięso jest już na dogotowaniu, wreszcie dodać zmiażdżone przyprawy.
- Miękkie mięso odcedzić, a gdy przestygnie, pokroić na drobne paski, tak samo pokroić marchewkę i selery.
- Przyrządzić sos: cebulę pokroić, poddusić z tłuszczem, potem dodać mąki i mieszając lekko zrumienić; zasmażkę rozprowadzić rosołem z płucek.
- Włożyć do sosu pokrojone mięso (z jarzynami), dodać pieprzu i trochę octu, zagotować.
- Sos ma być lekko kwaskowaty i w miarę gesty.
- Podawać z ziemniakami, knedelkami ziemniaczanymi, kaszą perłową sypką i jarzynami duszonymi z masłem albo z surówką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]