Polędwica po angielsku
Polędwica po angielsku –
to tak naprawdę polędwica upieczona w piekarniku, zrumieniona wcześniej na gorącym tłuszczu. Może więc stanowić osobne danie lub pożywną przekąskę.
Składniki:
- 70 dag polędwicy środkowej lub z „warkocza”,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 dag mąki,
- 3 dag masła,
- sól,
Przygotowanie:
- Polędwicę opłukać, obrać z podwięzi i nadmiaru tłuszczu, pobić lekko tłuczkiem, jeżeli jest cienka nawlec na patyczek o długości 20 – 25 cm, o średnicy 1 cm, formując przez ściągnięcie krótki, ale gruby kawałek, osolić, oprószyć mąką.
- Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu wpierw szybko zrumienić polędwicę ze wszystkich stron.
- Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec 10 – 15 minut, polewając co parę minut tłuszczem z pieczenia.
- Gdy przy nakłuciu mięso wydziela jasnoróżowy sok, zdjąć je z patyczka, kroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie szerokie plastry, które ułożyć w kolejności krojenia na ogrzanym, podłużnym półmisku.
- Do tłuszczu należy dodać masło, rozgrzać i polać nim pokrojoną polędwicę.
- Polędwica po angielsku może być podawana z ziemniakami frytkami lub purée i z garniturem różnych jarzyn, oraz sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]