Półkruchy placek zapiekany z pianą
Półkruchy placek zapiekany z pianą
Składniki:
ciasto:
- 15 dag mąki,
- 8 dag tłuszczu,
- 5 dag cukru,
- wanilia,
- 1 surowe żółtko,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- ⅓ paczki proszku spulchniającego,
piana:
- 4 białka,
- 16 dag cukru,
- wanilia,
- 20 dag marmolady lub gęstego dżemu,
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto „Placek półkruchy z marmoladą”, schłodzić, wywałkować i wyłożyć nim na równo dno tortownicy.
- Podpiec (tzn. upiec na bardzo jasny kolor), wyjąć, ostudzić.
- Ubić pianę dodając pod koniec cukier puder lub cukier kryształ.
- Na podpieczone ciasto nałożyć równo marmoladę lub dżem (nie za grubo), przykryć ozdobnie pianą, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i zapiec (15 – 20 minut).
- Gdy półkruchy placek zapiekany lekko się zrumieni, wyłożyć na okrągły szklany półmisek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]