Quiche (kisz) z kapustą i sosem paprykowym
Quiche (kisz) – jest zupełnie inną potrawą niż tarta. To doskonała potrawa z wytrawnym nadzieniem warzywnym, z dodatkiem sosu. Nadaje się doskonale na wykwintną kolację, to część doskonałej kuchni francuskiej.
Czas: 40 minut, 1 porcja = 590 kcal, Składniki ⁄ około 12 sztuk
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- 125 g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ kg kapusty kiszonej,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 3 łyżki oleju,
- 4 jaja,
- ¼ l śmietany,
- 10 dag startego ementalera,
- sól, pieprz,
- papryka w proszku,
- tłuszcz,
- 20 dag czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ⅛ l bulionu wołowego,
- ¼ l gęstej, kwaśnej śmietany
Quiche – Przygotowanie:
- Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, soli i czterech łyżek zimnej wody zagnieść ciasto.
- Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Kapustę pokroić drobno.
- Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce oleju.
- Dodać do rozkłóconych jaj wraz ze śmietaną i serem, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy, na cieście rozłożyć kapustę, zalać masą jajeczną.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
- Sos:
- Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji.
- Cebulę i czosnek oczyścić, posiekać i z papryką poddusić na dwóch łyżkach oleju, wlać bulion, gotować 15 minut i zmiksować, dodać śmietanę, doprawić.
Sos podawać do quiche’a.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]