Racuszki z kwaśnego mleka
Racuszki z kwaśnego mleka.
Składniki:
- ½ l kwaśnego mleka,
- 35 – 40 dag mąki,
- ½ dag sody oczyszczonej,
- 2 jaja,
- 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
- 5 dag cukru pudru,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, kwaśne mleko (najlepiej 2 – 3 dniowe) wpierw rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką, pulchną masę, pod koniec dodać sody oczyszczonej.
- Ciasto powinno ostatecznie mieć gęstość śmietany.
- Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuszki po 2 stronach na złoty kolor.
- Układać na koniec na ogrzanym półmisku i przechowywać w nagrzanym piekarniku, aby się nie oziębiły, lub na parze pod przykrywką.
- Podawać gorące, posypane cukrem, z konfiturami, smażonym sokiem owocowym lub sosem owocowym.
- Smaczne są z dżemem wiśniowym lub innym.
Racuszki z jabłkami lub dynią.
Składniki:
- 35 – 40 dag mąki,
- ½ l kwaśnego mleka,
- ½ dag sody oczyszczonej,
- 3 jaja,
- 5 dag cukru pudru,
- 30 dag jabłek, dyni lub rabarbaru,
- 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Przyrządzić według przepisu „Racuszki z kwaśnego mleka” dodając obrane jabłka lub dynię startą na tarce o dużych otworach.
Racuchy sojowe.
Składniki:
- 20 dag soi,
- 24 dag mąki,
- 2 jaja,
- 1 szklanka mleka,
- 2 dag drożdży,
- 7 dag cukru,
- 10 dag smalcu do smażenia,
- 20 dag śmietany do polania,
- cukier waniliowy,
Przygotowanie:
- Soję ugotować podobnym sposobem jak „Fasola Jaś z wody”, przestudzić, zemleć w maszynce.
- Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i masą sojową, a następnie z połową ilości mąki.
- Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka zetrzeć z cukrem (5 dag), dodać do wyrośniętej masy, wsypać resztę mąki i ubitą pianę, wymieszać.
- Smażyć w końcu małe racuszki.
- Podawać ze śmietaną ubitą zresztą cukru.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]