Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISY

Racuszki z kwaśnego mleka


Racuszki z kwaśnego mleka.


Składniki:

  • ½ l kwaśnego mleka,
  • 35 – 40 dag mąki,
  • ½ dag sody oczyszczonej,
  • 2 jaja,
  • 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
  • 5 dag cukru pudru,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, kwaśne mleko (najlepiej 2 – 3 dniowe) wpierw rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką, pulchną masę, pod koniec dodać sody oczyszczonej.
  2. Ciasto powinno ostatecznie mieć gęstość śmietany.
  3. Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuszki po 2 stronach na złoty kolor.
  4. Układać na koniec na  ogrzanym półmisku i przechowywać w nagrzanym piekarniku, aby się nie oziębiły, lub na parze pod przykrywką.
  5. Podawać gorące, posypane cukrem, z konfiturami, smażonym sokiem owocowym lub sosem owocowym.
  6. Smaczne są z dżemem wiśniowym lub innym.

Racuszki z jabłkami lub dynią.


Składniki:

  • 35 – 40 dag mąki,
  • ½ l kwaśnego mleka,
  • ½ dag sody oczyszczonej,
  • 3 jaja,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 30 dag jabłek, dyni lub rabarbaru,
  • 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić według przepisu „Racuszki z kwaśnego mleka” dodając obrane jabłka lub dynię startą na tarce o dużych otworach.

Racuchy sojowe.


mielenie-soi-w-mlynku-do-kawy


Składniki:

  • 20 dag soi,
  • 24 dag mąki,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 7 dag cukru,
  • 10 dag smalcu do smażenia,
  • 20 dag śmietany do polania,
  • cukier waniliowy,

Przygotowanie:

  1. Soję ugotować podobnym sposobem jak „Fasola Jaś z wody”, przestudzić, zemleć w maszynce.
  2. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i masą sojową, a następnie z połową ilości mąki.
  3. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Żółtka zetrzeć z cukrem (5 dag), dodać do wyrośniętej masy, wsypać resztę mąki i ubitą pianę, wymieszać.
  5. Smażyć w końcu małe racuszki.
  6. Podawać ze śmietaną ubitą zresztą cukru.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x