Rolada orzechowa z masą czekoladową lub kawową
Rolada orzechowa z masą czekoladową lub kawową
Składniki:
ciasto:
- 5 żółtek,
- 15 dag cukru-pudru,
- 7 białek (piana)
- 5 dag mąk,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 1 łyżka octu (6%),
masa czekoladowa:
- 15 dag masła,
- 3 dag kakao,
- 6 łyżek mlek,
- 12 dag cukru,
- 2 jaj,
- wanilii,
- 1 – 2 łyżki spirytusu,
polewa czekoladowa:
- 8 dag czekolady,
- 4 dag masła,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto na roladę według przepisu „Rolada biszkoptowa z marmoladą”.
- Do ciasta dodać zmielone, zmieszane z mąką orzechy.
- Wyłożyć na blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia, piec w średnio nagrzanym piekarniku, uważając, aby biszkopt był miękki i przy zwijaniu nie kruszył się.
- Przyrządzić masę czekoladową (Masy maślane – masa czekoladowa ).
- Ostudzony biszkopt posmarować polewą czekoladową:
- Połamaną na kawałki czekoladę i masło włożyć na małą patelenkę,
- skropić z wierzchu wodą lub mlekiem,
- włożyć do ciepłego piekarnika,
- gdy czekolada zmięknie,
- rozetrzeć z masłem i szybko smarując nożem pokryć roladę cienką warstwę.
- Rolada orzechowa może być polukrowana lukrem czekoladowym.
- Przekładając masą kawową polukrować lukrem kawowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]