Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową
Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową
Składniki:
ciasto:
- 20 dag mąki krupczatki,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 surowe żółtka,
- wanilia,
- 10 dag masła,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
masa orzechowa:
- 10 dag orzechów włoskich,
- 2 białka,
- wanilia,
- 5 dag cukru pudru,
- ½ jaja do posmarowania,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
Przygotowanie:
- Zagnieść kruche ciasto dodając śmietanę.
- Ciasto powinno być wolne, aby po wywałkowaniu dało się zwijać.
- Przyrządzić masę:
- orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia migdałów,
- dodać wanilię,
- przesiany cukier puder
- i tyle białek, aby po dokładnym utarciu masa była gęsta.
- Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ¾ cm, posmarować równo masą orzechową, zwinąć ciasto jak struclę z makiem, włożyć do wąskiej foremki, z wierzchu posmarować rozmąconym jajem.
- Wstawić do gorącego piekarnika, piec około 40 minut.
- Upieczona rolada z ciasta kruchego wymaga ostatecznego dokończenia.
- Należy ją wyjąć, lekko schłodzić, wyłożyć z foremki na deseczkę, z wierzchu oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]