Schab pieczony z suszonymi śliwkami
Schab pieczony z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 80 dag schabu,
- 10 ÷ 15 dag suszonych śliwek,
- 4 dag tłuszczu,
- 1 dag mąki,
- sól,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką.
- Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 ÷ 4 łyżki wody.
- Wstawić do średnio gorącego piekarnika.
- Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
- Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
- Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone, opłukane śliwki.
- Piec razem z mięsem, skrapiając sos wodą (śliwki w czasie pieczenia pęcznieją).
- Gdy schab jest całkowicie miękki – wyjąć. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać śliwkami i zieleniną.
- Schab pieczony z suszonymi śliwkami polać sosem.
Podawać z ziemniakami, z czerwoną kapustą zasmażana z winem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]