Sos beszamelowy z mlekiem
Sos beszamelowy z mlekiem.
Popularny sos. Przepis, który oczywiście trzeba znać w każdej kuchni. Wiele potraw wymaga dodatku tego prostego w przygotowaniu, lecz niezastąpionego sosu.
Składniki:
- 4 dag masła lub margaryny,
- 4 dag mąki,
- ⅓ – ½ mleka,
- sól,
- 1 – 2 żółtka lub 1 jajo,
- 1 kostka przyprawy do zup,
Przygotowanie:
- Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, najpierw zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować, wymieszać z żółtkami.
- (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je najpierw ubić na pulchną masę).
- Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”.
- Sos beszamelowy z mlekiem nadaje się do zapiekania potraw mięsnych, półmięsnych, ryb, jaj, warzyw itp.
- Po oblaniu potrawy można ją posypać tartym serem tylżyckim, szwajcarskim lub innym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]