Sos holenderski
Sos holenderski
(na podstawie żółtek ucieranych z masłem)
Składniki:
- 6 dag masła,
- 3 żółtka,
- ⅛ l rosołu mięsa lub z ryby,
- ⅛ l białego wytrawnego wina,
- cytryna, sól,
Przygotowanie:
- Wywar z mięsa silnie zagrzać z winem.
- Masło utrzeć z żółtkami trzepaczką w kształcie rózgi.
- Wstawić z miską do gorącej wody i ubijać na parze, dodać cienkim strumieniem gorący wywar mięsny z winem.
- Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Gdy sos zgęstnieje, natychmiast podawać.
- Sos ten podaje się do polędwicy, kalafiorów, szparagów lub innych jarzyn i do ryb.
- Podając sos do ryb należy przyrządzić go na wywarze rybnym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]